"Ob preučevanju Gasparijevih del sem zasledil njegove narodne jaslice in ugotovil, da se skoraj niso ohranile."

Zima je pravi čas za nove ideje. Tako sva z Martinom Koširjem leta 2013 v januarju sklenila, da bi bilo lepo, če bi na vsako hišo v Selščku, vasi blizu moje rodne Cerknice, namestili tablo s hišnim imenom in številko ter z motivi del vaščana Maksima Gasparija. In zgodilo se je. Oblikoval sem okoli 45 različnih tabel, ki danes krasijo Selšček. V tem letu so vaščani tudi postavili doprsni kip Gašperju, kot so umetnika klicali domači in prijatelji.

Ob preučevanju Gasparijevih del sem zasledil njegove narodne jaslice in ugotovil, da se skoraj niso ohranile. Prišel sem na idejo, da bi jih naredil.

Po dolgem iskanju sem jih našel pri priznanem fotografu Petru Marinšku v Velenju. Delo se je začelo v novembru 2015. Iz originala, ki je bil natisnjen na časopisni papir, sem počasi z računalniško obdelavo dobival sveže barve. V decembru 2015 smo se zbrali ob postavitvi prenovljenih Gasparijevih jaslic: Marko Gaspari, Peter Marinšek, Marijan R. Loboda, Joško Meden, Martin Košir in jaz, ter po dolgem in zanimivem pogovoru prišli do zaključka, da bi lahko Gasparijeve jaslice tudi ponudili ljudem v Sloveniji in po svetu. Tako je novembra leta 2017 iz ljubiteljske dejavnosti moje delo postalo tudi tržno. Po skoraj 100 letih so Gasparijeve jaslice naprodaj in že osrečujejo nove lastnike, tudi onkraj luže.

Mediji - prispevki in objave.

Če potrebujete več informacij o naših delih nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.


Kontaktirajte nas