Gasparijeve jaslice - navodila za postavitev in vzdrževanje

Figure so izdelane iz vezane plošče topola ali breze, debeline 4 mm. Vezana plošča je stabilen in trden material, kljub temu pa je potrebno pri postavitvi figur biti pazljiv, da ne pride do zloma posameznih delov figur. V kolikor se to zgodi, se odlomljeni del prilepi z lepilom za les nazaj na figuro.

Končna podlaga pri postavitvi jaslic je gozdni mah, pod njim pa lahko položimo osnovno podlago, npr. stiropor. Mah mora biti suh. Če je mah vlažen, lahko pride do poškodbe figure. OBVEZNO: pri postavljanu figur naredimo luknjo v (osnovno in) končno podlago, da lažje postavimo figuro. Luknjo naredimo na primer z izvijačem. Pravilno pritrditev figur v podlago prikazuje slika 1. Če se tega ne upošteva, lahko pride do zloma figure.

Hiško se sestavi kot prikazuje slika 2. Dodatno pa se jo zlepi še z lepilnim trakom.

Figure ne smejo biti izpostavljene virom toplote, kot so: odprt ogenj, močna luč, direktni sončni žarki.

Figure pospravljajte v original embalažo in darilno škatlo. Škatlo shranjujte v suhem, temnem prostoru. Figur ne čistite z vlažno krpo.

Otroci, mlajši od 8 let, naj figure postavljajo skupaj s starši.

Načrt za postavitev Gasparijevih jaslic si je Gaspari zamislil leta 1919. Je zgolj informativen, jaslice seveda lahko postavljate po želji.

Veliko veselja in prijetnih trenutkov ob postavljanju jaslic.